Átjelentkezés - Palánta Iskola
Palánta.hu
Palánta Általános iskola 2085 Pilisvörösvár, Kisvasút utca 5.
Tel/Fax: +3626374457

Átjelentkezés

Van úgy, hogy új helyre költözik az ember. Van, hogy rájön, gyereke nem a megfelelő intézménybe járt eddig. És még van sok minden más is, amiért úgy érzi, gyermekét új iskolába szeretné járatni. A Palánta Iskola is fogad tanév elején illetve év közben diákokat, de az átiratkozás nem automatikus, és az átvételi időszak sem egy-két óra.

Miért van ez?

 

Intézményünkben más alapelveket vallunk, mint általában a hagyományos iskolák. Emiatt az átvételi eljárásra is több időt fordítunk.

 

Fontosnak tartjuk:

  • hogy az érdeklődő családok megismerjenek minket, ne csak a rólunk hallott jó vagy rossz hírünk alapján alkothassanak véleményt rólunk, hanem személyesen is meggyőződhessenek róla, gyermeküknek valóban ilyen oktatási rendszerre van-e szüksége,
  • az iskola diákjai és pedagógusai is jobban megismerjék az érdeklődő családot,
  • hogy meglévő osztályaink közösségei is felmérhessék a csoportban várható változásokat.

 

Hangsúlyozzuk:

  • hogy nem mindenkit tudunk felvenni, aki az alább leírt háromlépcsős ismerkedési folyamatban részt vesz,
  • hogy minél magasabb évfolyamba jelentkezik át valaki, annál nehezebben érti meg azokat a szabályokat, folyamatokat, amik iskolánkban zajlanak.

 

Mi is ez a háromlépcsős rendszer?

 

1. kör: Ismerkedés az iskolával, az iskola vezetőségével

 

Az érdeklődő szülők beszélgetnek az iskola vezetőségéből valakivel, aki bemutatja intézményünk alapvető működését. Erre éppen azért van szükség, mert sokan csak hallomásból ismerik a Palánta Iskolát, és sokszor nem is tudják, mi folyik bent az ajtók mögött. A szülőknek lehetőségük van rá, hogy már itt eldöntsék, valóban a mi iskolánkba szeretnék-e járatni gyermeküket. Betekinthetnek az iskola alapdokumentumaiba, feltehetik azokat a kérdéseiket, amelyek segítik a további együttműködést.

Eközben már mi is tájékozódunk: elkérjük a gyermekek néhány füzetét, ellenőrzőjét, eredményeiről szóló okleveleket stb.

 

2. kör: Ismerkedés az osztállyal - szülői látogatás az osztályban

 

Amennyiben iskolánk megnyerte a szülők tetszését, az osztálytanítóval előzetesen egyeztetve a szülők legalább egy napra látogatást tesznek az adott osztályba. Fontosnak tartjuk, hogy az érdeklődők ne csak a hallottak alapján alkothassanak véleményt, hanem a látottak alapján is. Ha további informálódásra, tájékozódásra van szükségük, akár több alkalommal is látogatást tehetnek az iskolai órákon. Ha a nap végén még mindig úgy gondolják, hogy intézményünk a megfelelő gyermeküknek, akkor következik a harmadik kör.

 

3. kör: Ismerkedés a diákkal - átjelentkező diák látogatása az osztályban

 

A gyermek 3 napra "beköltözik" az aktuális osztályba, és ő is  az osztály aktív tagjává válik. Mindent ugyanúgy tesz, mint a vendéglátói, miközben mind a pedagógusok, mind a diákok benyomásokat szereznek róla. Ezalatt a néhány nap alatt igyekszünk minél többen, minél többet megtudni a gyermek tanulási, magatartási, kapcsolati szokásairól. Tisztában vagyunk azzal is, hogy egy diák teljesen másképp viselkedhet ezekben a napokban, mint egyébként. Ez időnként megnehezíti a későbbi döntést is.

 

A döntés

 

Harmadik nap végén az osztály egy közös megbeszélésen dönthet arról, hogyan legyen tovább. A diákok ugyanúgy részt vesznek a döntésben, mint a pedagógusok. Ezt azért tartjuk fontosnak, mert a gyerekeknek sokkal személyesebb kapcsolataik alakulnak ki egymással, mint a felnőttekkel, és a szabad tevékenységek során olyan dolgokat is láthatnak, amit a pedagógus nem.

Mindez azt jelenti, hogy az osztályközösségnek is van egyetlen szavazata a későbbi döntésben. Külön-külön szavazati joggal rendelkeznek azok a pedagógusok, akik látták a diákot, és akik az adott osztályban tanítanak, hiszen nem csak az osztályfőnöknek kell együtt dolgoznia az új diákkal.

 

Felmérjük azt is, hogy az érkező diák milyen mértékben befolyásolja az osztály eddigi életét. Amennyiben valamilyen fejlesztésre van szüksége, az további megbeszéléseket igényel a fejlesztői és differenciálási lehetőségeink és kapacitásunk fényében.

 

Mint látható, a folyamat nem egy egy-két napos folyamat. Mégis hisszük, hogy többnyire hatékony!


Közelgő események
KAPCSOLAT
Várjuk szíves érdeklődését a Palánta Iskolával, felvétellel, hivogatókkal kapcsolatban.
@